Faq

We ontvangen regelmatig vragen. Over vitamines en mineralen, over Dagravit. Hieronder zie je de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen, maak dan gebruik van het contactformulier. We zullen zo snel mogelijk reageren

Vitaminen zijn essentiële chemische verbindingen die normaal in onze voeding aanwezig zijn en via het voedsel in het lichaam terechtkomen. Vitaminen zijn onmisbaar bij veel processen die zich dagelijks afspelen in je lichaam, zoals groei, herstel, goed functioneren van het lichaam en het in stand houden van een goede gezondheid. Het lichaam kan de meeste vitaminen niet zelf maken (enkel kleine hoeveelheden vitamine K en D) en is daarvoor dus aangewezen op de voeding.

Mineralen zijn stoffen die het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Wat dacht je van calcium, magnesium, kalium, fosfor en chloride? Stuk voor stuk mineralen waarvan is bewezen dat ze noodzakelijk zijn om je lichaam gezond te houden. Essentiële spoorelementen zijn chroom, ijzer, koper, zink, mangaan, jodium, seleen en molybdeen.

We hebben allemaal de 13 verschillende vitaminen nodig. Ja ook jij! Maar hoeveel je van iedere vitamine afzonderlijk nu precies nodig hebt hangt helemaal af van je leeftijd, geslacht, omstandigheden zoals zwangerschap, het geven van borstvoeding en onze levenswijze (zittend of heel actief, roken of niet roken). In sommige situaties kan de behoefte aan een of meer vitaminen hoger zijn.

Jazeker! Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, zuigelingen, kinderen in de groei, 65-plussers, rokers, drinkers en medicijngebruikers hebben vaak een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen.

In Nederland moeten alle vitaminesupplementen voldoen aan wettelijke eisen. In de Europese wetgeving is vastgelegd wat op een etiket mag staan. Er moet bijvoorbeeld op staan welke vitaminen en mineralen erin zitten en in welke dosering.

Op het etiket van een supplement staat de referentie inname (RI) voor vitaminen en mineralen vermeld. De referentie inname is een Europees vastgelegde richtwaarde voor hoeveel vitaminen en mineralen een volwassene op een dag nodig heeft uit een gezonde en evenwichtige voeding. Het houdt dus geen rekening met geslacht, leeftijd etc. Soms zie je op een etiket Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) staan. Dit is voor vitaminen en mineralen hetzelfde als de RI.

Deze afkorting betekent Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Deze benaming is nu vervangen door RI = referentie inname omdat het om een richtwaarde gaat en geen aanbeveling.

 

Vitaminen zijn belangrijk voor een goede gezondheid, maar extra veel vitaminen zorgen er niet voor dat je extra gezond wordt. Voor een groot aantal vitaminen en mineralen is een veilige bovengrens vastgesteld. Dat is de hoeveelheid die nog veilig is. Langdurig gebruik van een vitaminesupplement met doseringen boven deze grens is niet wenselijk. Alle Dagravit producten bevatten hoeveelheden onder de veilige bovengrens.

Er zijn omstandigheden waaronder vrouwen een verhoogde behoefte aan vitaminen en mineralen kunnen hebben. Na de menopauze kan de behoefte aan calcium en vitamine D toenemen voor het behoud van sterke botten. Bovendien vragen zwangerschap en het geven van borstvoeding extra vitaminen van het lichaam.

Het beste is om Dagravit voedingssupplementen tijdens of na de maaltijd in te nemen, omdat er vitaminen en mineralen zijn die beter worden opgenomen met de overige voedingsstoffen.

Dit hangt er vanaf. Voor sommige mensen geldt een advies voor een supplement met maar één vitamine. Dit geldt als aanvulling op een gezond en gevarieerd eetpatroon. Het advies geldt voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden (400µg foliumzuur en 10µg vitamine D), vrouwen die borstvoeding geven (10µg vitamine D), zuigelingen die borstvoeding krijgen (150 µg vitamine K), kinderen tot 4 jaar (10µg vitamine D) en ouderen (10-20µg vitamine D, zie vitaminewijzer voor meer informatie). Als deze personen gevarieerd eten, kan een supplement met één vitamine de voorkeur hebben.

De volgende Dagravit producten zijn geschikt voor vegetariërs:

 • Vitamine B12-> ook geschikt voor veganisten
 • B-Complex
 • Becoforte
 • IJzer Complex Forte kauwtabletten -> ook geschikt voor veganisten
 • Immuun Bruis
 • Totaal 30 Weerstand & Energie
 • Totaal 30 Energie & Veerkracht
 • Magnesium
 • Vitaal 50+ Soepel Bewegen
 • Tieners Brain Support Multivitaminen
 • Kids Calcium + D
 • Kids Vitamine D Aquosum
 • Kids Vitamine D Olie
 • Kids Vitamine D kauwtabletjes
 • Kids Vitamine K+D

De producten van Dagravit bevatten een combinatie van plantaardige, dierlijke en synthetische grondstoffen. Een synthetische stof kan ook een natuurlijke oorsprong hebben, maar wel een behandeling hebben ondergaan ten behoeve van de houdbaarheid of zuiverheid. Daardoor mag het niet meer natuurlijk genoemd worden. En soms is een stof helemaal synthetisch, omdat het bijvoorbeeld in de natuur zeer schaars is, niet als dusdanig uit de natuur te halen is of omdat de natuurlijke variant een slechte smaak heeft of niet stabiel is. Welke chemische vorm van een vitamine of mineraal mag gebruikt worden ligt wettelijk vast.

Vitaminesupplementen vallen onder de voedingssupplementen en de ingrediënten moeten voldoen aan de voorschriften in de Warenwet. Vitaminesupplementen bevatten naast vitaminen, mineralen en andere stoffen (zoals bijvoorbeeld luteïne, co-enzym Q-10 of visvetzuren) ook hulpstoffen, zoals bijvoorbeeld zetmeel als bindmiddel, melksuiker als stabilisator en suiker en kleurstof als omhulsel.

Het klopt dat de dragees Dagravit Totaal 30 multivitaminen nu donkerder van kleur zijn. Wij hebben het product veranderd en hebben gekozen voor meer natuurlijke kleurstoffen. Er zit nu o.a. wortel, radijs en zwarte bes in. Door deze wijziging kan de geur ook iets anders zijn.

Dagravit Totaal 30 multivitaminen zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Zie hierbij het aanbevolen gebruik per dag:

Kinderen vanaf 4 jaar: 1 dragee per dag

Kinderen vanaf 12 jaar: 1 à 2 dragees per dag

Volwassenen: 1 à 3 dragees per dag

De aanbevolen dagelijkse dosering niet overschrijden

De Dagravit Totaal 30 Vitaal 50+ multivitaminen tabletten zijn nu gespikkeld en wat donkerder van kleur. Wij hebben het product veranderd en hebben gekozen voor meer natuurlijke kleurstoffen. Er zit nu o.a. wortel, radijs en zwarte bes in. Door deze wijziging kan de geur ook iets anders zijn.

Het klopt dat Dagravit Kids Xtra veranderd is. Wat is er veranderd?

 • De verpakking is voor beide leeftijdsvarianten (3-5 en 6-12 jaar) veranderd
 • Bij de leeftijd van 3-5 jaar is Spongebob vervangen door Paw Patrol
 • De vorm van de kauwtablet is voor 3-5 jaar veranderd van Spongebob naar het Paw Patrol schild met pootafdruk
 • De formule is voor beide leeftijden veranderd waarbij de smaak veranderd is van framboos naar aardbei
 • Tevens is in de formule de zoetstof (sucralose) vervangen door de zoetstof steviolglycosides waardoor de smaak van de kauwtablet minder zoet is

Antioxidanten hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Ze binden zich namelijk aan de zogenaamde vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn zeer reactieve deeltjes die zowel bij processen in het lichaam als door invloeden van buitenaf ontstaan. Zo worden ze veroorzaakt door roken, uitlaatgassen, smog, bestrijdingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en blootstelling aan zonnestralen. Bij het omzetten van onze voeding in energie is er ook sprake van een oxidatieproces en worden er ook vrije radicalen gevormd. Ons lichaam heeft een natuurlijk afweersysteem tegen vrije radicalen. Dit systeem functioneert in het algemeen uitstekend ter ondersteuning van de weerstand. Gelukkig zitten er ook nog antioxidanten in onze dagelijkse voeding in de vorm van de vitaminen B2, C, E en de mineralen zink, mangaan, koper en selenium.

PABA is para-aminobenzoëzuur. PABA wordt veel gebruikt in huid crèmes. Het is geen echte vitamine. PABA komt voor in bijvoorbeeld tarwekiemen, orgaanvlees en yoghurt.

Supplementen blijven het best bewaard in de oorspronkelijke verpakking. Daarnaast is het belangrijk dat licht, hitte en vocht geweerd worden. Dit wordt het best bereikt wanneer de supplementen in een kast buiten de woonkamer, keuken of badkamer bewaard worden. Bewaar supplementen altijd buiten bereik van kinderen!

Volgens de wetgeving in Nederland zijn dit voedingssupplementen, dan is het niet verplicht om een bijsluiter toe te voegen. Alle relevante informatie staat op de verpakking vermeld.

Wij doen ons uiterste best om zo goed mogelijk verkrijgbaar te zijn. Onze producten zijn verkrijgbaar via winkels (zoals Kruidvat, Etos, Albert Heijn etc) en online. Het kan voorkomen dat een product tijdelijk niet leverbaar is of niet overal bij alle verkooppunten beschikbaar is.

Dit is om wille van Ginkgo EN ginseng.
Deze waarschuwing is in heel wat EU landen verplicht omdat beide planten de bloedstolling beïnvloeden.
De arts dient te beslissen of iemand dit wel of niet kan nemen in functie van de toestand van de patiënt, gebruikte medicatie en opvolging bloedstollingswaarden

Als het product over de houdbaarheidsdatum heen is, kan het zijn dat de hoeveelheid van de vitaminen en mineralen is afgenomen. Ook kunnen wij als fabrikant de kwaliteit en veiligheid van een product niet meer garanderen als de houdbaarheidsdatum verstreken is.

Helaas zijn de Dagravit Immuun producten uit ons assortiment genomen.
U kunt het beste een multivitamine hiervoor in de plaats nemen bv. Dagravit Totaal 30 of de vitaal 50+ of 60+.

Ja dit klopt. De tabletten zijn kleiner geworden dus makkelijker slikbaar. Tevens zitten de tabletten nu in een handige stripverpakking ipv in een pot.
Alleen de aanbevolen vitamine & mineralen voor deze doelgroep zitten nu in de tabletten.

Dit heeft te maken met het feit dat de wetgeving in Nederland het gebruik van zoetstoffen onder de 3 jaar niet goedkeurt. Wij mogen dit dan ook niet adviseren.